London Townhouse

Housed within a contemporary, dug-out basement conversion, this kitchen sits centrally within the large family space with banquette dining to one end and lounge seating/TV area to the other. We were briefed with creating a design that was of a contemporary nature, had a timeless quality and in contrast to our client’s previous flat panel, white gloss kitchen would undoubtedly illustrate a kitchen of true handmade craftsmanship and individuality.

The design has a semi-contemporary feel with signs of traditional construction methods that are married to clean lines and minimal detailing of contemporary furniture. Rhythm is the key descriptor for this design, ensuring the frames, panels and proportions are equal sizes and shapes.

An Everhot range cooker provides all the cooking requirements in this design aiding to keep the run of furniture looking clean and sleek. We have specified concealed extraction to the same effect. Opposite the cooking/sink run we have designed an island with floating legs and an open-end frame to create a breakfast bar.

The furniture is hand painted in Paint & Paper Library’s ‘Squid Ink’ with jib pull handles from our own range of designed ironmongery, which have been hand finished in an antique brass effect with bespoke traditional pivot hinges to match. The worktops are White Macaubas which is similar in appearance to marble but is a natural quartz and therefore harder wearing. It has stunning veined blue-green patterning. The size of the island was designed specifically so that there would be no jointing of the quartz and to ensure the marbling effect on it was shown to its fullest.